Home > Articole > Social > Primărie liberală, prin copaci!
Primărie liberală, prin copaci!

Primărie liberală, prin copaci!

În loc să plantăm copaci, mai bine să plantăm betoane! Primăria are o vastă experienţă în rasul copacilor până la pământ, vizibilă cu ochiul liber. De la insula de agrement, trecem prin spaţiul plin de cioturi şi tot felul de împiedicături gen alei, aflat peste drum de Parcul Cancicov, până la , până la şoselele din zona urbană limitrofă.

 

Prin „Direcţia Salubritate-Agrement-Parcuri” cu mic cu mare, cu drujbe şi topoare, oamenii de specialitate ai primăriei s-au pus pe treabă. Că tot a venit primăvara într-o zi şi-a plecat în următoarea. Şi-au pus în cap gospodarii urbei să toaleteze copacii de cu zorii şi până la rădăcină! Ba mai şi piaptănă spaţiile verzi până le lasă „la fundu’ gol” cum se zice în popor. De parcă asta-i probleme adevărată, nu puzderia de cuiburi de ciori şi stăncuţe din parcuri. Lucrările încep mereu cu noaptea-n vene, cam la ora 6,30 ca să ne fie liniştea gălăgioasă! Ori că-i vorba de drujbă sau motocoasă ori de ciocan pneumatic pus la compresor, echipa-i prezentă. Şeful care veghează şi păzeşte, un muncitor care… munceşte şi trei colegi care ajută cu sfaturile şi privirea. Aşteptând să pice crengile şi să crească iarba. Primăria are oameni destui la Secţia Spaţii Verzi. Ar putea mătura, ar putea strânge gunoaiele care roiesc în zonele din jurul blocurilor.

 

Primărie-hărnicie, fir-ar ea de cap să-ţi fie!

Dar nu! E mai rentabil să doboare copaci, ca să facă loc teraselor. Primăria ne lipseşte de umbra pomilor, ca să planteze umbrele şi mese de cafe-baruri. O face pe faţă, cu tupeu, fără nicio socoteală.

De pildă, dacă intraţi pe la „Pambac”-ul de pe Str. Războieni, priviţi cu atenţie. Nu la vitrine, nu la pereţi, ci în jos. Au rămas doar micile ronduri, şi resturile rase ale foştilor copaci. Continuaţi-vă drumul pe aceaşi stradă şi veţi vedea că aşa e. Bineînţeles, nu numai acolo. Şi-i păcat.

Experienţa le spune că nu trebuie să taie copacii unul după altul, ci e mai bine să o ia din patru-n patru. Vezi câţiva copaci care sunt lăsaţi şi printre ei alţii care-s culcaţi. La pamânt, definitiv! Numai că în ritmul ăsta de defrişare pe care-l aplică primăria pe străzile municipiului, Bacăul va cheli complet. În loc de oraşul verde, oraşul chel. Aşa primărie, aşa tichie! Mărgăritar curat. Bun să-l rumege votanţii.

(Foto: Contrasens)

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi afişată Required fields are marked *

*