Home > Articole > Social > Comunitatea evreiască a sărbătorit purimul…
Comunitatea evreiască a sărbătorit purimul…

Comunitatea evreiască a sărbătorit purimul…

20, 21, 22 Martie! Se spune că, în preajma „Purim-ului”, întodeauna plouă la Bacău. Picăturile de ploaie sunt considerate „lacrimile” acestei sărbători mai puţin conformiste. Ea reprezintă simbolistic zilele în care evreii au fost salvaţi de la moarte în diferite situaţii şi împrejurări de-a lungul istoriei. Toate legile privind Purim-ul sunt menţionate în tratatul talmudic Meghila. Este socotită însă, cea mai veselă celebrare a iudaismului. Anul ăsta, la Bacău într-o noapte, a şi nins!

În spaţiul unei mici clădiri care se reabilitează acum, pulsează viaţa comunităţii evreieşti băcăuane. Atâta cât a mai rămas din ea ca număr de mebri. Clădirea se află în spatele BRD-ului, coţ-în-colţ cu părăginita „casa memorială a lui Vasile Alexandri”, care prin „învrednicirea şi hărnicia” autorităţilor, mai are puţin şi se dărâmă. Din păcate, odată cu împuţinarea acestei etnii, se pierde şi moştenirea culturală la care această comunitate şi-a adus din plin aportul. Filarmonica, Biblioteca, Muzeele, Teatrul „mare”, Teatrul „pentru copii”…

Înţelesul cuvântului „Purim” este „sorţi”, care se referă la loteria folosită de sfetnicul Haman al regelui  Persiei, Achasverush, pentru a alege o dată anume pentru a-i extermina pe evrei. În timpul Purimului se obişnuieşte ca oamenii să se mascheze, să organizeze carnavaluri sau momente artistice. Toată lumea sărbătoreşte şi mănâncă dulciuri special făcute. Este prezentată povestea sărbătorii, acompaniată de cântece şi măşti specifice acestei zile.

O delicatesă obişnuită pentru Purim este „Humentaschen”, numele în idiş al acestor prjituri specifice Purimului. În Moldova, urmele sonore ale comunităţii ne-au făcut să o auzim pronunţată: „Humântaş”. Ele trebuie să reprezinte pălăria cu trei colţuri a lui Haman, dar literar înseamnă „buzunarele lui Haman”. În ebraică, aceste prăjiturele se numesc ”Oznei Haman”, traductibil ca: „Urechile lui Haman”! Au o formă tringhiulară şi sunt umplute cu gem, miere, seminţe de mac şi miez de nucă. Urarea care se face este ”Purim Sameah !”, adica: ”Purim Vesel !”

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi afişată Required fields are marked *

*